Hammaslääkäripelko

Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 10% suomalaisista aikuisista pelkää hammaslääkäriä paljon, ja 30% pelkää jonkin verran. Hammaslääkäripelko on siis melko yleinen ongelma. 

Hammaslääkäripelko on monessa mielessä hyvin ymmärrettävää ja on tärkeä muistaa, että ongelmaan on runsaasti apua saatavilla. Monien hammaslääkäripelkoa on helpottanut myös tieto nykymenetelmistä, joiden avulla hampaat voidaan hoitaa kuntoon kokonaan ilman kipua.

Mistä hammaslääkäripelko johtuu?

Hammaslääkäripelko voi johtua monesta eri tekijästä. On tärkeää, että hammaslääkärisi ymmärtää pelon aiheuttajat mahdollisimman hyvin. Yksi yleisin hammaslääkäripelon aiheuttaja on kipu. Suu on hyvin herkkä elin, jossa kipureseptoreita on paljon. Kivun pelkääminen ja seuraavan kipupiikin odottaminen herkistävät aisteja entisestään, jolloin pienikin vihlaisu voi tuntua pahalta. Kivun pelkäämisen taustalla voi olla aikaisempi kokemus kivuliaasta hammashoidosta tai jonkun toisen henkilön kivulias kokemus.

Hammaslääkärikäyntien pelkääminen ja jännittäminen on asia jonka kanssa kannattaa edetä pieni askel kerralla. Kun luet tätä tekstiä, otat jo näitä tärkeitä pieniä askeleita. Seuraavat askelet voisivat olla yhteyden ottaminen meihin. Vuosien kokemus on osoittanut, että pelosta ja jännityksestä puhuminen voi auttaa jo huomattavan paljon.

Voit ottaa meihin yhteyttä lähettämällä esimerkiksi viestin tai sähköpostin. Meille voit myös soittaa tai tulla juttutuokiolle kahvikupin äärelle.

Vinkit pelon ja jännityksen voittamiseen


1. Varaa aamuaika. Aamuaikasi jälkeen sinulla on koko loppupäivä aikaa rentoutua.


2. Syö hyvä ja terveellinen aamupala. Tämä polkaisee päivän mukavasti käyntiin ja energiatasosi pysyvät korkealla.


3. Vähennä alkoholin juontia. Alkoholi kuivattaa kehoasi ja voi kasvattaa pelon tunnetta 


4. Ota hyvä kaveri mukaan vastaanotolle ja mieti jo valmiiksi, mistä asioista aiotte puhua. Valitse rentouttava ja rauhallinen aihe. 


5. Ota mukaasi lista pahimmista hammaslääkäriin liittyvistä peloistasi ja asioista, jotka saavat sinut rentoutumaan.


6. Juttele meille avoimesti. Emme milloinkaan arvostele tai tuomitse ajatuksiasi. Tärkeintä on, että saat apua.


7. Sovi kanssamme SEIS merkki, joka antaa sinulle vallan hallita tilannetta ja edetä omaan tahtiisi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ota yhteyttä